X

Care este diferența dintre diabet și prediabet

Care este diferența dintre diabet și prediabet. Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), peste 37 de milioane de americani suferă de diabet – o afecțiune care afectează modul în care organismul transformă alimentele în energie.

Dar ceea ce este și mai șocant este numărul de persoane care trăiesc cu prediabet – o afecțiune care se poate transforma în diabet fără tratament. Potrivit CDC, există aproximativ 96 de milioane de adulți americani care trăiesc cu prediabet – și mai mult de 80 la sută dintre aceștia nici măcar nu știu că îl au!

Cu astfel de cifre, nu este de mirare de ce prevenirea și conștientizarea diabetului și a prediabetului sunt atât de importante. Pe măsură ce numărul persoanelor care trăiesc cu diabet crește, crește și nevoia de a înțelege diferitele tipuri de afecțiuni ale diabetului – în special prediabetul – și cum să prevenim agravarea simptomelor.

Ce este diabetul?

Pancreasul este un organ situat în abdomen care ajută în procesul digestiv prin producerea de enzime și hormoni care descompun alimentele în combustibil pentru corpul dumneavoastră. Majoritatea alimentelor pe care le consumați sunt descompuse în glucoză (zahăr) și eliberate în sânge.

CITEȘTE ȘI: Ce efect are frigul asupra glicemiei: Este acesta periculos pentru cei care suferă de diabet?

Atunci când glicemia crește, pancreasul primește semnalul de a produce insulină, hormonul responsabil pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge în organism.

Diabetul este o afecțiune în care nivelul zahărului din sânge al unei persoane este prea ridicat, fie pentru că organismul nu mai răspunde la insulină, fie pentru că nu produce suficientă insulină pe cont propriu. În timp, acest lucru poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi boli renale, boli de inimă, pierderea vederii și un risc crescut de accident vascular cerebral.

Înainte de a ajunge la diferența dintre diabet și prediabet, este important să aveți o înțelegere de bază a celor trei tipuri de afecțiuni diabetice: tipul 1, tipul 2 și diabetul gestațional.

Diabetul de tip 1

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună în care organismul nu produce insulină. Această afecțiune reprezintă doar aproximativ 5% din toate diagnosticele de diabet și este de obicei diagnosticată la copii și adulți tineri (motiv pentru care este uneori numită diabet juvenil).

În prezent, experții nu știu cum să prevină această afecțiune. Tratamentul diabetului de tip 1 necesită insulinoterapie, care implică monitorizarea nivelului de zahăr din sânge și administrarea regulată de insulină în funcție de necesități.

Diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 este o afecțiune din ce în ce mai frecventă care este cauzată de o combinație între rezistența la insulină (atunci când organismul nu mai răspunde la insulină) și deficitul de insulină (atunci când organismul nu produce suficientă insulină).

Diabetul de tip 2 reprezintă mai mult de 90% din toate diagnosticele de diabet și apare, de obicei, din cauza unei combinații de stil de viață și factori genetici. Puteți dezvolta diabet de tip 2 la orice vârstă, dar aveți un risc mai mare dacă sunteți mai în vârstă, inactiv, supraponderal sau dacă aveți un istoric familial de diabet.

Anumite grupuri etnice – inclusiv afro-americanii, hispanicii, nativii americani și americanii din Asia/insularii din Pacific – sunt, de asemenea, expuse unui risc mai mare.

Diabetul gestațional

Acesta este un tip de diabet pe care unele femei (aproximativ 9 %, conform CDC) îl dezvoltă în timpul sarcinii. De obicei, este o afecțiune temporară care dispare după naștere, dar chiar dacă nivelul de zahăr din sânge al unei mame scade după naștere, aceasta prezintă în continuare un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 în viitor.

Deși orice femeie însărcinată poate dezvolta diabet gestațional, aveți un risc mai mare dacă sunteți supraponderală, aveți un istoric familial de diabet de tip 2 sau aveți anumite afecțiuni, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice. Aflați mai multe despre diabetul gestațional și despre îngrijirea personalizată disponibilă prin intermediul El Camino Health.

Ce este prediabetul?

Acum că ați înțeles elementele de bază ale diabetului, este timpul să abordăm prediabetul. Prediabetul este o afecțiune în care nivelul zahărului din sânge este ridicat, dar nu suficient de ridicat pentru a fi diagnosticat cu diabet de tip 2.

Fără schimbări semnificative ale stilului de viață, cei cu prediabet prezintă un risc mult mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 în următorii cinci ani. Chiar și în cazul prediabetului, nivelul ridicat al zahărului din sânge poate provoca leziuni pe termen lung la nivelul inimii, rinichilor și vaselor de sânge.

Deoarece prediabetul nu provoacă de obicei simptome vizibile, este esențial să vă testați din timp cu un simplu test de sânge. Amintiți-vă că mai mult de 8 din 10 americani cu prediabet nu știu că au această afecțiune! Prin identificarea precoce a bolii, puteți controla sau chiar inversa efectele prediabetului.

Sfaturi pentru gestionarea prediabetului

Dacă ați fost diagnosticat cu prediabet, există încă vești bune. Cu un tratament adecvat și schimbări în stilul de viață, puteți opri evoluția prediabetului către diabetul de tip 2. Reduceți la jumătate riscul de a dezvolta diabet luând aceste măsuri sănătoase:

CITEȘTE ȘI: Ce legătură este între vitamina D și diabetul de tip 2

Consumați o dietă echilibrată și sănătoasă

Chiar dacă nu aveți un istoric familial de diabet, o dietă săracă vă poate crește semnificativ riscul de a dezvolta diabet de tip 2. În stadiul prediabetic, schimbarea dietei (în combinație cu alte modificări ale stilului de viață) poate aduce adesea glicemia la niveluri normale.

Cea mai bună modalitate de a preveni diabetul este să evitați supraalimentarea, să includeți mai multe alimente sănătoase în dieta dumneavoastră (legume, fructe, cereale integrale, proteine slabe și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi) și să limitați opțiunile mai puțin sănătoase (alimente procesate, sărate și zaharoase).

Faceți exerciții în mod regulat

Combinate cu o dietă sănătoasă, exercițiile fizice regulate sunt unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru a vă controla nivelul zahărului din sânge. Vizați cel puțin 30 de minute de exerciții 5-7 zile pe săptămână pentru a preveni eficient diabetul de tip 2.

Deoarece glicemia tinde să crească după mese, încercați să vă faceți un obicei din a face o plimbare după mese – acest lucru poate spori efectul insulinei asupra organismului dumneavoastră și vă poate împiedica să rămâneți într-o stare prelungită de hiperglicemie, recomandă actualno.com.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro